QRZ.COM
ad: L-HROutlet
ad: l-assoc
ad: Subscribe
ad: l-Waters
ad: l-gcopper
ad: l-innov
ad: l-rl
ad: L-rfparts
SA3BYC Sweden flag Sweden

Login is required for additional detail.

QSL: E-QSL, LOTW, PAPER QSL only direct

Email: Login required to view

XML Subscriber Lookups: 4206

Hej och Välkommen till min Qrz.com sida ... 

Namnet är Johan och QTH är Fröå i ruta JP63OJ. Mig veterligen är jag den enda

året runt boende aktiva radioamatören i Åre.

Finns säkert högre berg, längre skidbackar och vackrare vyer ... Men jag är väldigt nöjd

med hur vi har det här i Åre trakten.  Bilden över Åredalen är tagen från Björnen strax innan

man kommer fram till Åre by och på vägen från mitt Qth i Fröå.

Sa någon något om livskvalitét?

Fick mitt cert 2012 efter många års bortvaro från radiohobbyn. 2012 var ett hektiskt år, som nybliven SA0BYC blev jag snabbt SA3BYC då jag flyttade från Ekerö till Åre i republiken Jemland (hi). Här är jag fortfarande och även om det inte alltid är en dans på rosor för en sörlänning att bo här, så blir jag nog kvar ett tag till.

Åre är som du säkert vet Sveriges bästa skidort (förlåt Sälen, ni är bra - men inte så bra) och som nu snabbt jobbar på att bli bäst även sommartid. Fantastisk skidåkning, mountainbiking, skärmflygning, forsränning, fjällvandring, hundspann, ja hur mycket som helst att göra både vinter och sommartid.

65 mil norr om Stockholm, bara 7 mil från gränsen till Norge, så finns mitt Qth i Fröå på Åreskutans kant 520 m över havsnivån. Närmsta grannen ca 1 km bort, ingen som bryr sig om vad jag sätter upp i antennväg och mycket låg störningsnivå gör det till lite av ett dröm Qth. Tyvärr har mina antennarrangemang en mycket kraftfull fiende! isbildning och snöpåbyggnad vintertid ... Det plus att det när som helst kan blåsa väldigt häruppe, gör att jag inte vågar sätta upp hur stora antenner hur högt som helst. Man ska dock inte jubla för mycket, Åreskutan "skymmer sikten" i riktning 300 gr ungefär och det finns även en hel del andra fjäll runt omkring. I stort sett är det ändå ett dröm läge för en radioamatör.

Är nog att betrakta som en relativt aktiv radioamatör ;) Jag kör inte så mycket lokalkontakter, även om det händer, utan är oftare på DX jakt och kör en hel del contest. Mitt contest- och DX-call är  SE3X och det har sin egen plats här på qrz.com.

QSL info - Viktigt!

Jag sparar inte på QSL kort, så snälla, skicka inga! Svarar inte på byråkort jag inte bett om!

Jag är en (enligt många) riktigt dålig radioamatör, detta då jag inte sparar på QSL kort. Jag ber aldrig om ett byråkort och har heller ingen möjlighet att svara på alla som ändå kommer. Jag vill dock gärna ha mina kontakter bekräftade på LOTW och e-Qsl.

Alla QSO jag kör laddar jag upp på   e-QSL, LoTW och  HRD log minst en gång i veckan. 

Om nu någon verkligen behöver ett kort på Ristafallet (samma som på bilden högst upp) så bara skicka ett mail så byter vi kort direkt med posten.

Min DXCC statistik och senaste QSO (QSO i On-Line loggen är sammanslaget SA3BYC och SE3X)

Jag samlar visserligen inte pappers QSL, men kör gärna nya länder, prefix och stater för mitt eget höga nöjes skull. Tyvärr får en mängd amatörer DX jakten att framstå som en mentalsjuk cirkus. Detta gör att jag sällan jagar nya DX i Pilerna utan de flesta nya kommer under mitt contest körande. Trist utveckling så klart, men speglar väl samhällsutvecklingen i stort.

Om du söker efter en signal i min On-Line logg nedanför - tänk på att inte bara skriva in signalen och trycka på "Retur" tangenten. Man måste peka med musen på "Send" och klicka på knappen. Är tyvärr en bugg i programmet som orsakar detta.

SA3BYC/SE3X LOTW statistik (körda/bekräftade): all band DXCC: 137/167,  Challenge: 461,  All band WAS: 39/50,  All band WPX Mixed: 1126 (statistiken avser kontakter körda sedan jag började med datalogg, LOTW och HRD i Augusti 2012 (uppdaterad: 2 feb).

Stationen

Radio: Kenwood TS-590S, PA: AMP Supply LK-450 med ett 3-500Z.

Radio 2: Kenwood TS-570D, PA: Linear AMP UK – Ranger 811H med 4st 811H.

Har stationen uppbyggd för att kunna köra SO2R i contest, det vill säga köra på två transceivrar samtidigt. Men utan bandpassfilter så är det lite väl mycket överhörning mellan banden för att köra med slutsteg. Återstår mycket innan jag har en "riktig" SO2R set-up, det här är enklaste modellen med manuell switchning mellan radio och separata antenner istället för gemensam antenn-switchning. Men man ska ha något att spara till och en del att bygga på, så sakta men säkert så får man släpa sig fram till en "riktig" automatisk set-up.

Annat skoj: microHAM Interface, Dunestar SO2R manuell switch, MAAS PS, MAAS SWR meter, LDG AT-1000 antenn tuner, Ameritron RCS-10 antenna switch, Heil head-set och Bencher BY-1 (har en gammal militär handpump också, Tack Lasse / SM3XUD).

När det blir många och långa timmar i radiorummet, Rag Chew, DX och Contest, så är det viktigt att tänka på ergonomi och hur stationen är att hantera praktiskt. Försöker bygga så allt finns på armlängds avstånd och lätthanterat.

En bekväm operatörs-stol är förstås inte heller fel ... Om man nu inte somnar i den förstås :) hi hi

Datorer och slikt: Två PC för logg, radiokontroll (CAT), digitala moder, Kluster, DX-Atlas m.m. Något av det jag använder: Win 10, Ham Radio De Luxe, DM 780, N1MM, Log4U och Dx-Atlas. En hel del annat också, men de här är de viktigaste för radiokörningen.  PC och en Samsung laserprinter/scanner i ett WLAN med gemensam back-up disk. Har Bluetooth tangentbord och möss, fungerar superbra och helt okänsligt för RF. Mobilt Internet, ingen fiber eller ADSL här ute inte, egen router och brandvägg för säkerhets skull.

 • PC 1 med 23" wide screen skärm: huvud PC för Radio/CAT-styrning, digimodes, RTTY och logg (Lenovo Quadcore, 2.2 GHz). 
 • PC 2 with 21" skärm: Back-Up för Radio/CAT-styrning, mail, Cluster, DX-Atlas etc.
 • SC 1 24" wide screen skärm: används som monitor för Kluster, DX-Atlas etc. ansluten till PC 2.

Antenner 

Antennfarmen består av hembyggda resonanta tråd-antenner för 10-80 m och en liten 3-el mini beam för 10/15/20m. Alla styrda/switchade med en Ameritron RCS-10 genom en LDG AT-1000 semi-automatisk antenntuner.

 • 80/40m Inv-V Dipol, fan type, koax matad.
 • 40/15m tråd L-vertikal med 6 eleverade radialer @2m.
 • 20m tråd L-vertikal med 3 eleverade radialer @2,5m.
 • 15/10m Inv-V Dipol, fan type, koax matad.
 • 3-el short boom ZX Mini-2000 Yagi, 10/15/20m (fix i 290 dgr).
 • Delta loop, vertikal @ 10m, 4:1 balun, 10 - 40m.

  (alla tråd antenner resonanta @ ssb delen på banden)
   
 • Horisontell loop, 80.5m, 4:1 balun, täcker banden mellan 80 - 10m, inklusive WARC. Normalt kopplad till min "andra" radio i SO2R set-up'en, alltså min TS-570D. Kopplad via en tuner då SWR på vissa band kan behöva "fixas" till lite. Trots sin låga höjd, bara några meter över backen fungerar den förvånansvärt bra som sändarantenn.  Den används även som mottagarantenn på lågbanden när konditionerna kräver det.

Mitt QTH är beläget mer eller mindre inom det gamla brytningsområdet för Fröå koppargruva. Sommartid kan man strax bakom min stuga se berg i dagen med långa stråk av kopparfärgad malm insprängt. Misstänker att en mycket god mark-konduktivitet bidrar till att mina mycket enkla antenner går ut så pass bra som de gör. 

Alla trådantenner är "hemkokade" av den otroligt bra Svenska militära telefontråden allmänt kallad DL-tråd. Allt matas sedan med RG-213 i de lite längre dragningarna med lite tunnare RG-58 upp i matningspunkterna för vikten och belastningens skull.

Båda mina nuvarande master är en typ av "träpålar" i en sorts fackverks konstruktion. Min tråd-vertikal för 15/40m i L-konfiguration har ett stadigt träd som stöd och fästpunkt. Horisontella loopen sitter mellan träd en bit ifrån stugan i en oregelbunden cirkelform, inte hög inte, bara 3-5m, men gör ändå sitt jobb rätt bra.

Mast 1, ungefär 10m/33 fot hög. Med min 3-el mini-beam och dipol för for 15 och 10m.

Mast 2, ungefär 12m/39 fot hög. Trådantenner för 80, 40 and 20m banden.

Framtida planer

Alltid något som behöver fixas till, alltid några kul radiogrejer man vill ha, men i stora drag är jag väldigt nöjd. Finns dock några saker jag vill jobba vidare med: har börjat testa med separata RX antenner för framförallt lowband, alltså 160, 80, 40m (if you don't hear them - you won't work e'm). Sedan ska masterna byggas om och ersättas med lite nytt till sommaren, ska bygga om min SO2R Set-Up. Men det är vansinnigt mycket jobb och pengar: vill byta ut min TS-570 till en TS-590, byta antennswitch, bandpassfilter ... uja! Så det är ett långsiktigt projekt.

Vår otroligt trevliga radioklubb, SK3JR i Östersund, har sedan man tvingades lägga ner gamla QTH't med många och stora antenner haft en massa material i lager. Under hösten har man auktionerat ut en massa grejer, även master, där jag hade tur och blev lycklig ägare till ena halvan av en av klubbens gamla 36m mast. Vet inte om jag kommer att våga sätta upp mina 18m i ett stycke, eller om jag kommer att dela upp det i 2 lite kortare master. Med 3m topprör på varje del så blir det ju ända en bra bit högre än jag har idag.

Huvud fokus 2016 är alltså helt klart inriktat på att bygga och sätta upp antenner. Målet är naturligtvis att öka på mängden koppar och aluminium i luften över QTH't!

Vintern har dock anlänt på allvar, 70cm snö och - 20 oC ungefär när jag skriver detta, så antennjobben får vänta tills våren kommer.

Tack för att du tittade in och så hoppas jag vi hörs framöver!

73 / Johan

 

 

7058153 Last modified: 2016-02-03 07:44:51, 22061 bytes

Login Required

Login is required for additional detail.

You must be logged in to file a report on this page

Please login now...

ad: giga-db
Copyright © 2016 by QRZ.COM
Sat Feb 6 15:40:54 2016 UTC
CPU: 0.127 sec 65568 bytes mp