QRZ.COM
ad: k1jek
ad: L-HROutlet
ad: l-rl
ad: Subscribe
ad: L-rfparts
ad: K3QNTad-1
ad: l-gcopper
SA3BYC Sweden flag Sweden

Login is required for additional detail.

QSL: E-QSL, LOTW, PAPER QSL only direct

Email: Login required to view

Page managed by SE3X Lookups: 25348

 

Hej och Välkommen till min sida  

Namnet är Johan och QTH är Fröå i ruta JP63oj. Mig veterligen är jag den enda året runt boende aktiva radioamatören i Åre.

       

Finns säkert högre berg, längre skidbackar och vackrare vyer ... Men jag är väldigt nöjd med hur vi har det här i Åre trakten. Bilden över Åredalen är tagen från Björnen strax innan man kommer fram till Åre by och på vägen från mitt Qth i Fröå.

Sa någon något om livskvalitét ?

Var i tidiga tonåren lyssnaramatör, har för mig jag hade SM7-5311, tränade CW och läste för cert, men kom aldrig i mål. Fick tillbaka mitt radiointresse runt 2010 och jag tog slutligen mitt cert 2012.

65 mil norr om Stockholm, bara 7 mil från gränsen till Norge, så finns mitt Qth i Fröå på Åreskutans kant 520 m över havsnivån.

Är nog att betrakta som en relativt aktiv radioamatör ;) Jag kör inte så mycket lokalkontakter, även om det händer, utan är oftare på DX jakt och ägnar mig en hel del åt Radiosport, även kallat Contest.

Jag är medlem i SSA, Föreningen Sveriges Sändaramatörer, SKØUX - Kvarnbergets Contest station en av Sveriges bästa contest stationer med fantastiska antenner, SKØXW - Contestklubben ICC och SKØMT - Täby Amatörradio Klubb.

6'e Oktober: Helt klart nu att mitt arbete i Täby/Arninge och firman här är slut för gott den 30 November. Då blir det hemförlovning till Åre en tid. Får ta mig en allvarlig funderare på om jag ska försöka hitta något att göra i Stockholmstrakten 2018, lär bli tvunget hitta ett nytt permanent QTH i så fall. Eller om jag ska se vad som kan finnas att göra uppe i Åre trakten? Först ska det tas lugnt en tid, varit ytterligare en väldigt hektisk somarsäsong och jag behöver ta lite tid att varva ner innan några större beslut ska fattas om framtiden.

2'dra Augusti: Hemma i Åre för 11 dagar semester, underbart! Massor av jobb på tomten för att förbereda inför vintern. Nästa gång jag kommer hem, innan säsongen i Täby slutar i November, lär bli i Oktober. Då är det risk att snön kommit, så får kämpa på nu med vnterföreredelserna.

14'e Juli: Hemma hos mor i Båstad. Ingen portabelradio mer än att åka ut till Hovs Hallar för att kolla radioläget inför framtida portabel aktiviteter. Upp med min RX Delta-loop, W1AEX style, på glasfiber pinnen. Otroligt läge och näst intill QRM fritt trots nya hotellet alldeles bredvid parkeringsplatsen. Måste köra härifrån någon gång!

6'e Juni: Hemma i 10 dagar. Sonen tar studenten och det ska bli spännande. Ska försöka köra lite radio mellan festligheterna.

6'e Mars Tillbaka i Täby för en längre tids arbete. Har påbörjat årets arbetspass i Täby. Troligen en sejour på 7-8 månader. Sporadiska besök hemma i Åre för att bygga antenner inför vinterledigheten. Radiokörande blir portabelt och från Kvarnberget och de fina antennerna där.

3'dje Mars: Har uppdaterat min datalogg idag och alla QSO körda under 2016 till och med idag 2017 är nu uppladdade på e-QSL, LOTW och Club log. Återstår att svara på och skicka iväg några pappers QSL, skickas senast måndag 6, sedan är all back-log av QSL-kort avklarad.

QSL info - Viktigt!

Jag sparar inte på QSL kort, så skicka inga! Svarar inte på byråkort jag inte bett om!

Jag ber aldrig om ett byråkort och har heller ingen möjlighet att svara på alla som ändå kommer. Jag bekräftar istället alla mina kontakter på   e-QSL   LoTW  och ClubLog    Jag laddar upp regelbundet, minst en gång i veckan. 

Om nu någon verkligen behöver ett QSL-kort på Ristafallet (samma som på bilden högst upp) så bara skicka ett mail eller skicka ditt eget med Posten så byter vi kort med varandra.

DX'ing och senaste DXCC

Jag samlar visserligen inte pappers QSL och jagar diplom, men kör gärna nya länder, prefix och stater för mitt eget höga nöjes skull. Har klarat av DXCC och noterar även vad jag har för resultat i Challenge, WAS och WPX.

DXCC bekräftade/körda: 152/165    Challange bekräftade: 527    WAS bekräftade. 39    WPX bekräftade: 1282

Körda kontinenter: 7   CQ Zoner: 33   ITU Zoner: 45

Eftersom jag inte samlar på papperskort så är all statistik baserad på LOTW bekräftade kontakter. Staistiken uppdaterad den 6 Oktober 2018.

Stationen med kringutrustning

Har hunnit prova en hel del olika radiostationer: Drake TR4CW, R4B/T4XC, Yaesu FT-450D, Kenwood TS-440, TS-850, TS-570D och nu senast TS-590SG. Som gäst Op på SI9AM har jag kört Yaesu FT-1000 MP, en klassisk contestradio. På SKØTM - Tekniska Museéts station, där jag tidigare varit operatör, körde vi ICOM 756 Pro III och remote med Kenwood TS-480. På Kvarnberget, SKØUX, finns Yaesu både FT-2000 och FT-5000DX. Tycker alla haft sina för- och nackdelar. Men favorit är utan tvekan min Kenwood TS-590SG.

Kenwood TS-590SG upplever jag som den bästa radio jag haft. Oavsett om jag kör Contest, DX, lokaltrafik och oavsett mode. Jag kör mest SSB, men även en del digitalt och har även provat CW. För pengen den kostar så måste det vara något av det mest prisvärda man kan hitta idag. Har kopplat till en SDR Play för att få vattenfall och spektrum, helt fantastiskt att ha.

Har skaffat en IC 7300, en trevlig radio som är väldigt lätt att lära. Inte riktigt i klass med Kenwooden, framförallt inte i contest och DX piler, men som portabel och back-up är den perfekt. Ska köra digitalt med den också framöver.

Skulle jag vvilja köra lite repeater kontakter har jag en TYT 9800 QUAD och en Baofeng handapparat.

Är först i Januari 2015 jag började köra med PA. Ett otroligt lyft och en väldigt stor del i att DXCC stuckit iväg från 90 till mer än 160 körda länder. Har hunnit prova några slutsteg nu, både transistor- och rörsteg, favorit är numera transistorsteg. Snabbt, enkelt och smidigt med snabba bandbyten.

Annat skoj: microHAM microkeyer II och microHAM Stationmaster. MAAS nätagg, MAAS RX-200 SWR mätare, LDG AT-1000 antenn tuner, Heil head-set, Bencher BY-1 och en gammal militär handpump, Tack Lasse / SM3XUD.

Datorer och nätverk: PC för logg, radiokontroll (CAT), digitala moder, Kluster, DX-Atlas m.m. Har även en bärbar som används vid portabelkörning och aktivitet utanför hemma QTH. Något av det jag använder: Win 10, HDSDR, Ham Radio De Luxe, N1MM, Log4U och Dx-Atlas. En hel del annat också, men de här är de viktigaste för radiokörningen.  Datorerna och en laserprinter kopplade i ett WLAN med gemensam back-up disk. Har Bluetooth tangentbord och möss som fungerar bra och är helt okänsliga för RF. Mobilt Internet, ingen fiber eller ADSL här ute inte, egen router och brandvägg för säkerhets skull.

Antenner 

Antennfarmen består av hembyggda resonanta tråd-antenner för 10-80 m och en liten 3-el mini beam för 10/15/20m.

  • 80/40m Inv-V dubbel Dipol, koax matad.
  • 40/15m L-vertikal med 6 eleverade radialer @2m.
  • 20m Inv-V Dipol, koax matad.
  • 15/10m Inv-V dubbel Dipol, koax matad.
  • 10/15/20m 3-el short boom ZX Mini-2000 Yagi, (fix i 290 dgr).
    (alla antenner resonanta @ ssb delen på banden)
  • Rx/Tx antenn Horisontell loop, 80m lång, 4:1 balun, ca 3m över marken. Kan switchas om och användas som multibandantenn för sändning.

Mitt QTH är beläget inom det gamla brytningsområdet för Fröå koppargruva. Sommartid kan man strax bakom min stuga se berg i dagen med långa stråk av kopparfärgad malm insprängt. Misstänker att en mycket god mark-konduktivitet bidrar till att mina enkla antenner går ut så pass bra som de gör. 

Alla trådantenner är "hemkokade" av Svensk militär telefontråd, allmänt kallad DL-tråd. Allt matas sedan med RG-213 i de lite längre dragningarna och med lite tunnare RG-58 upp i matningspunkterna för viktens skull.

Båda mina nuvarande master är en typ av "träpålar" i en sorts fackverks konstruktion. Min tråd-vertikal för 15/40m i L-konfiguration har ett stadigt träd som stöd och fästpunkt. Horisontella loopen sitter mellan träd en bit ifrån stugan i en oregelbunden cirkelform, bara 2-3m upp från marken, väldigt tyst och fungerar väldigt bra både som Rx- och Tx antenn.

Numera bygger jag hellre på stationen och experimenterar med burkar och dataprogram än slökör radio. Årets plan, för 2017, är att verkligen göra ett ryck och förbättra mina antenner. Har under 2016 och 2017 samlat på mig en hel del begagnad utrustning; mastbitar, beamar, glasfibermaster, koax, med mera. Om tiden räcker till och att antennarbetet går framåt så hoppas jag det leder till att får ett och annat nytt land i loggen i framtiden   laugh

Tack för att du tittade in, vi hörs!

73

Johan

 

8371722 Last modified: 2017-10-06 07:25:10, 16395 bytes

Login Required

Login is required for additional detail.

You must be logged in to file a report on this page

Please login now...

ad: giga-db
Copyright © 2017 by QRZ.COM
Fri Oct 20 00:23:42 2017 UTC
CPU: 0.050 sec 72663 bytes mp